ОДРЖАНЕ ПОКЛАДЕ У ГОРЊЕМ МЕЂУРОВУ - КАРАВЕШТИЦЕ 2011
6.3.2011

Поводом празника “Покладе”, који представља почетак хришћанског обележавања великог поста уочи ускрса, коњички  Клуб „Нониус„ уз подршку градске општине Палилула организовао је у Горњем Међурову, трећи пут за редом манифестацију “Каравештице“, са циљем враћања народној традицији и старом изворном стваралаштву. Домаћини овогодишњих „поклада“ били су Тони и Јасна Илиески.

Да стари српски обичаји још увек привлаче велику пажњу становника показало је велико присуство и окупљање мештана Међурова али и околних села и бројних гостију из града Ниша. За добро расположење присутних побринули су се Ивана и Рики Недовић, глумци Нишког народног позоришта. Традицију и обичаје који се негују у овим крајевима понишавља и поморавља оживела је и изворна група Ковиље, која је својим програмом за овај празник одушевила све присутне, а највише ритуалним сценским програмом и специфичним говором овог краја.

Покладе су народни празник распрострањен у Европи и Америци. Његови корени су пагански и везани за обележавање култа Сунца и доласка пролећа. Данас се покладе углавном везују за почетак хришћанског обележавања великог поста уочи ускрса. Покладе се обично сматрају за време необузданог уживања у храни, пићу и прославама под маскама, познатим као карневал. Код Срба покладе се обележавају пред почетак божићњег поста, као и уочи ускршњег или великог поста („беле покладе“). Прославе поклада су посебно значајне и за народе католичке традиције али славе се и међу православцима, нарочито у Грчкој и Русији.

Покладе су дан за праштање и весеље. Сматрало се да у период великог поста треба ући без греха. У домаћинствима се традиционално припрема богата мрсна гозба, нарочито бели мрс по коме је овај празник добио име. Народна веровања су повезивала период поклада са повећаном опасношћу од злих сила и вештица, од којих се народ штитио на симболичне начине, рецимо белим луком или паљењем обредних ватри („олалија“). У Хомољу, код влашког становништва, постојао је обичај прескакања ових ватри и играња око њих. На Косову су неке покладне поворке симболизовале свате Краљевића Марка.

Оживљавању ових несвакидашњих обичаја-прескакања вештице, у Горњем Међурову  општине Палилула, највише је обрадовало децу, која су по традицији дошла под маскама. Најлеше маске и најлепше вештице су добиле и награде.

Бобан Микић, члан Већа градске општине Палилула је овим поводом изјавио: „Увек је лепо бити са децом, а ова манифестација је управо посвећена њима. Она има за циљ промоцију изворног стваралаштава, обичаја, традиције и културе. Она такође употпуњује културну и туристичку понуду општине Палилула. Зато је општина Палилула подржала породицу Илиески и чланове коњичког клуба „Нониус“, у остваривању овог програма. Посебно је задовољство што је на овој манифетацији најевљена сарадње општине са још једним својеврсним брендом Палилуле –изворном групом „Ковиље“ из Вукманова. Домаћини манифестације „Поклади“, Јасна и Тони Илиески нису крили задовољство јер сваке године је све више посећена и превазилази локалне оквире. Овакве манифестације, по оцени организатора, могу бити зачетак руралног туризма у општини Палилула.

Декор, сцена, коњи, деца и учесници програма, присутне су вратили у неко прошло време, стање опуштености. Са првим мраком упаљена је  ватра. Лутке, које симболизују вештице и друге немани из традиције, бачене су на ломачу а деца и родитељи прескакала су ватру док ватра није потпуно угашена. Са остатком гара, учесници поклада мазали су лица, са убеђењем да је сво зло изашло овим спаљивањем. По старом, али свакако још увек присутном српском обичају, дружење је завршено уз топао чај и грејану ракију, до касно у ноћ. Благослов за цео догађај својим присуством дао је Отац Иван Цветковић, свештеник Саборне цркве, који је децу даривао православном литературом.